Algemeen en standpunten:
Wordt 2024 een spannend jaar? Een tweetal zaken, waarbij uitspraken worden verwacht van de bestuursrechter. Spannend gezien het feit dat bij verlies van deze zaken de griffie kosten niet terugkeren op onze rekening. Een eventueel beroep is dan gezien onze financiële situatie niet meer mogelijk.
Verder de zaak Markebroekweg,Zaak verlengen beheerplan N2000 Wieden / Weerribben:
De rechtbank vraagt eerst nog meer tijd om tot een uitspraak te komen, maar 18 februari komt dan toch de uitspraak. Helaas en ondanks onze grote inzet in deze zaak gaat de rechter niet mee in ons verweer en vindt het niet nodig om te herroepen. De provincie mag voor zes jaar verlengen zonder verdere maatregelen, toetsingen en onderzoek. Het feit dat de natuurdoelen niet gehaald worden doet volgens de rechtbank hier niet ter zake. De rechtbank stelt dat hier andere middelen voor zijn. De eerdere toezegging van de Provincie te worden betrokken bij het nieuwe beheersplan waarvan de voorbereidingen al in 2024 gaan starten zijn tot dusver niet gekomen. We zullen het hierbij moeten laten. (landelijk lopen er nog een aantal zaken m.b.t. verlengen beheersplannen N2000). We zijn benieuwd!
Zaak bootjes verhuur Watersteate Ossenzijl:
Op 27 februari stonden we in de rechtbank Zwolle.
Hierbij stond de ontvankelijkheid van het NMPS in deze zaak nadrukkelijk op de agenda. Ondanks uitgebreide pleitnota’s en het voltallig aanwezig zijn hebben we kennelijk geen indruk gemaakt op de rechtbank.
Al op 14 Maart valt de uitspraak in de bus. De rechtbank besluit het oordeel van de gemeente Steenwijkerland in stand te laten, dus ging mee de mening van de gemeente dat wij niet ontvankelijk zouden zijn in deze zaak.
Omdat de eigenaren hebben besloten de bootjes versneld te elektrificeren verdwijnt ook een direct procesbelang voor het NMPS, een gang naar de Raad van State wordt dan ook niet overwogen.
Zeer teleurstellend, het geeft maar weer eens aan dat de gemeente Steenwijkerland zeer creatief met vergunningen om kan gaan. Ondanks hun eigen motto en verplichting ,,varen met elektrisch aangedreven verhuurbootjes,, wordt hiervan heel gemakkelijk vanaf geweken.
Zaak Markebroekweg:
Het NMPS is op 18 december gehoord door de commissie bezwaar van de gem. Steenwijkerland.
Gelukkig werden wij in deze zaak zowel belanghebbend als inhoudelijk ontvankelijk verklaard. Maar onze bezwaar werd niet gegrond verklaard.
Inhoudelijke beoordeling: (citaat uit verslag bezwaarcommissie)
De bezwaargronden die door de bezwaarden zijn aangevoerd zien op de onzekerheden omtrent de stikstofeffecten van de uitbreiding van de ligboxenstal door de vergunninghouder. Deze bezwaargronden hebben betrekking op gebieds- en soortenbescherming in de zin van de Wet natuurbescherming. De provincie is het bevoegde gezag voor het verlenen van vergunningen op grond van de Wnb. Op 8 mei 2023 is namens vergunninghouder voor de locatie Markerbroekweg 2 in Oldemarkt een aanvraag op grond van de Wet natuurbescherming ingediend bij de provincie Overijssel. Bij brief van 9 augustus 2023 heeft de provincie Overijssel aan het college laten weten dat een verklaring van geen bedenkingen niet vereist is voor de verlening van de omgevingsvergunning door het college, nu er separaat een Wnb-vergunning is aangevraagd. De vergunninghouder heeft hiermee de keuze gemaakt om de gebieds- en soortenbescherming niet aan te laten haken bij de omgevingsvergunning. Het college heeft de omgevingsvergunning verleend bij besluit van 5 september 2A23.
De commissie volstaat in deze procedure met het beantwoorden van de vraag of het college de omgevingsvergunning voor het uitbreiden van de ligboxenstal terecht en op goede gronden heeft verleend.
Het NMPS heeft in deze zaak duidelijk willen maken en ook aangegeven dat er geen enkele garantie is dat de zogenaamde duurzame stalvloeren stikstof reductie oplevert. (Al 3 keer is in de provincie Utrecht een dergelijke vergunning door de rechter vernietigd.) Hierbij laat het NMPS het.
Zaak Beulakerweg:
Wij dienden een zienswijze in op een ontwerpbestemmingsplan.
Een grootschalig project (recreatief) in de directe omgeving N2000 waarbij de cumulatieve effecten niet zijn meegewogen. Wij zijn van mening dat hier het voorzorgprincipe moet worden toegepast. Omdat ook omwonenden zienswijzen indienden, veelal op de zelfde gronden, laten wij het hierbij. De zaak dient binnenkort bij de raad van state.
Wij zijn benieuwd!
Zaak vaarverbinding Eeserwold- Steenwijker Aa:
Eind van het jaar dienden wij een bezwaar in tegen het aanleggen van een vaarverbinding middels een nieuw te bouwen sluis.
Bij de bestudering van de verleende omgevingsvergunning ontbreken diverse onderzoeken naar impact op de natuur in de directe omgeving. Wij stellen dat er wel degelijk impact is en vragen deze alsnog te onderzoeken. Wordt vervolgd in 2025.
Waterzuring planten:
Ook dit jaar nam het NMPS weer het voortouw om waterzuring als waardplant voor de Grote Vuurvlinder te gaan planten. De plaatsen hiervoor worden door Staatsbosbeheer aangegeven. Op 6 en 17 juni hebben we weer samen met de insectenwerkgroep waterzuringen herplant bij de sloot die zich bevindt tussen de bokvaart en de Hoogeweg ter hoogte van de “Drie Eentjes” en wederom waterzuringen herplant bij de uitgebaggerde zijsloot van de Tweede Bokvaart bij de schuur van Fedde Kuut. Het ging om de zuringen die we het jaar daarvoor gemist hadden en opnieuw uitgelopen waren.
Dit om te voorkomen dat al deze zuringen het risico lopen om afgemaaid te worden. Het plan was ook om waterzuringen te planten bij het heringerichte stuk bij kooi van Pen, maar de werkzaamheden waren nog niet zover gevorderd dat daar al wat geplant kon worden. Wel hebben we alvast een voorraad waterzuringen daar in een sloot bij het Kooibomenpad gedeponeerd om in 2025 te gaan planten.
Als beloning aan de deelnemers werd een exclusief veldbezoek gegeven op 27 juni.
Tijdens de bezoeken komen we niet allen eitjes, rupsen en de Grote Vuurvlinder tegen, maar ook andere dieren:
Overig
. Begin van het jaar gaven wij een zeer uitgebreide reactie op het duurzaamheidsplan van de gemeente Steenwijkerland, we werden bedankt voor de feedback, onze en andere binnengekomen reacties worden verwerkt in een reactienota. Zodra deze gereed is worden wij hiervan op de hoogte gebracht. Tot op heden is er nog geen reactie gekomen van de gemeente.
. Ook dit jaar kwam er weer een vraag aan het NMPS om zich nadrukkelijk te gaan verzetten tegen de bouw van Tiny Houses in Eesveen.
Wij blijven bij ons standpunt dit aan omwonenden te laten.
. Bij een klein nieuwbouwproject in het centrum van Oldemarkt zagen wij mogelijkheden om
natuur inclusief te bouwen. Van de gemeente konden we subsidie krijgen, maar helaas de aannemer wilde hieraan niet meewerken en dan stopt het daar.
. Het NMPS nam op 7 Nov. deel aan de werksessie Groen en Biodiversiteit, georganiseerd door de gemeente Steenwijkerland.
.We brachten het bermbeheer fietspad Oldemarkt- Ossenzijl onder de aan dacht van de beheerder.
Akties 2025
. Het NMPS maakt zich grote zorgen omtrent het verstoren van roekenkolonies en de afnemende aantallen in de gemeente, in 2024 namen wij al contact op met het Sovon. We zullen dit voor het broedseizoen 2025 met de gemeente en de Provincie Overijssel opnemen.
.Het NMPS ziet graag meer bouwprojecten natuur inclusief, ook dit gaan wij met de gemeente opnemen.
.De werkdocumenten t.b.v. de omgevingsvisie zijn zo goed als gereed. Deze indien mogelijk bespreken met het gemeentebestuur.
Jaaroverzicht 2023
Zoals ieder jaar maakt het NMPS een jaaroverzicht, dit uiteraard voor de eigen vastlegging en archief maar ook zoals afgesproken om de bijdrage van het I.V.N. Noord West Overijsel en de KNNV afd. de Noord West Hoek te mogen ontvangen.
Algemeen en standpunten:
Het was voor het NMPS weer een druk jaar met het accent op het einde van het jaar, gelukkig konden we een aantal zaken ook definitief afsluiten met een positief gevoel dat geeft de burger/ons weer moed.
Stikstof maatregelen voor industrie en landbouw werden in 2023 zoals door ons voorspeld, wederom vooruit geschoven door de landelijke politiek. Ook de uitslag van de provinciale verkiezingen verbaasde ons niet, en dat belooft niet veel goeds! Maar we zullen het er mee moeten doen. Helaas heeft dit ook consequenties voor ,,de natuur,, in Steenwijkerland.
N.a.v. 2022
. De zaak van de lichtmasten bij de paardenbak in Ossenzijl, waarbij wij gevaar zagen voor vliegroutes van o.a. de meervleermuis, hebben we na een gesprek met de eigenaar positief af kunnen sluiten. We gaven nog wat adviezen bij de aankleding rondom de paardenbak.
. Provinciaal Inpassing Plan(PIP) Noordmanen:
Wij dienden aan het eind van 2022 een zeer uitgebreide zienswijze in op dit voorontwerp, naar onze mening kon de inrichting veel efficiënter en meer in samenhang met de omgeving en zonder de bepleitte recreatieve voorzieningen. Onze opmerkingen zijn ter kennisgeving aangenomen en hebben helaas nergens tot aanpassingen geleid. Om de voortgang niet verder te frustreren hebben we besloten niet in beroep te gaan en waar mogelijk bij de definitieve inrichting ons wat nadrukkelijker met de zaak te gaan bemoeien. (mede op advies van een boswachter van SBB).
Verlengen beheerplan N2000 Weerribben-Wieden:
Omdat de provincie niets van onze bezwaren tegen het verlengen en/of het toevoegen van een addendum wilde horen gaan we eind 2022 in beroep bij de bestuursrechter.
Deze zaak is ons veel aan gelegen en dus schakelen we expertise in.
We zoeken juridische adviezen van Vogelbescherming Nederland en lijken sterk te staan. We bereiden de zaak in samenwerking met ecologen en juristen voor.
De gang naar de rechter is inmiddels gemaakt, 14 december 2023 diende deze zaak.
Krijgt dus vervolg in 2024.
Noot: Tot onze grote verrassing komt de provincie zelf op de valreep 2023 wel met een addendum op het inmiddels verlengde beheersplan. De argumenten en maatregelen hieruit kunnen wij ons wel in vinden en komen de natuur en het milieu in de N2000 te goede. Ook is door de provincie aan het NMPS de toezegging gedaan om te worden betrokken bij het nieuwe beheersplan waarvan de voorbereidingen in 2024 gaan starten. Wij zijn vooral benieuwd hoe de gevolgen van de toename van de recreatie en de gevolgen daarvan vorm krijgen in deze plannen.
Waterstaete Ossenzijl:
Omdat wij door de hoorcommissie en de gemeente Steenwijkerland niet ontvankelijk zijn verklaard in deze zaak wordt ook hier de gang naar de bestuursrechter gemaakt en krijgt naar waarschijnlijkheid in 2024 een vervolg met een gerechtelijke uitslag. We houden ons hart vast, gezien het feit dat wij niet over de middelen beschikken om naar een hogere rechtbank ( R.V.S.)te gaan.
Ganzenjacht/verjagen:
Steeds vaker in 2023 zag ik jagers bij De Weerribben ganzen verjagen, zogenaamd met ondersteunend afschot. Ik melde dit bij de provincie.
Op zich vreemd omdat hiervoor de vergunning ontbrak. (de vergunning van 17 januari 2020 die mede zag op het schieten van ganzen in en bij de Weerribben in de periode van 1 oktober tot 1 maart is vernietigd.) Er waren in die vergunning echter geen voorschriften opgesteld voor de Weerribben, omdat de Weerribben niet is aangewezen voor wintervogels en de broedende vogels waarvoor het gebied wel is aangewezen, niet broeden voor 1 maart. Dus dit betekent dat er significante effecten op de vogelsoorten waarvoor het gebied is aangewezen, is uitgesloten en dat er geen overtreding zal plaats vinden. De jagers mogen dus in de winterperiode pal naast de Weerribben ganzen afschieten, MAAR....dat moet volgens de ontheffing die de provincie op 27 augustus 2019 heeft verleend voor het doden van ganzen wel gebeuren op percelen met overjarig grasland en overige percelen met schadegevoelige gewassen. De jager moet daar wel aan voldoen en het is goed om de situatie dus te checken met wat er in de ontheffing staat met betrekking tot de percelen, als dit niet klopt dan is het goed om hier melding van te maken bij de provincie. De ganzen die de jager schiet, moeten op dergelijke percelen zijn of daar dreigen te landen. Hij mag niet schieten op ganzen die overvliegen van en naar het N2000-gebied (zgn. kantjesjacht). Een lastige zaak want wanneer is er sprake van landen.
Zaak Markebroekweg:
Er is bezwaar gemaakt tegen het uitbreiden van een ligboxenstal op Markerbroekweg 2 te Oldemarkt
om de volgende redenen:
- Conclusie uit onderzoek van “Staf”( Stichting agrifacts): De effecten van emissiearme stallen onder praktijkomstandigheden zijn voor een belangrijk deel gebaseerd op berekeningen, die niet zijn getoetst met metingen in de praktijk. Er wordt voor die berekeningen onder meer gebruik gemaakt van modellen, die ook niet gevalideerd zijn met praktijkmetingen.
- De aanname dat zogenaamde emissiearme vloeren goed functioneren, staat onvoldoende
vast volgens onder meer een studie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat vond 3 jaar geleden al sterke aanwijzingen dat zogenaamde emissie arme stalvloeren niet of nauwelijks beter presteren dan gewone stalvloeren.
De Raad van State volgde onlangs het voorbeeld van de lagere rechtbanken en vernietigde de goedkeuring voor drie emissiearme vloeren.
- Wat als blijkt dat na de grote investering in uitbreiding van een stal meer stikstof wordt
geproduceerd dan is berekend moet de stal dan aangepast worden of het aantal koeien teruggebracht.
Het leek het NMPS belangrijk genoeg om de gemeente en de agrariër hierop te wijzen.
Houtwal Marijenkampen:
In het voorjaar ontdekte ik dat er plots een flink stuk van een bestaande houtwal was verwijderd.
Ook werd er later op de aanliggende percelen drainage aangelegd.
Ik gaf dit aan bij de gemeente Steenwijkerland en na veel trekken en duwen namen die de moeite om ter plekke te gaan kijken. Het bleek een zaak voor de handhavers van de provincie te zijn en dus duurt het dan weer langer voor er actie wordt ondernomen (immers het kwaad is toch al geschied).
Uiteindelijk blijkt dat er geen vergunningen zijn afgegeven en wordt er een bestuurlijke sanctie opgelegd, (wat dat inhoudt wordt niet gecommuniceerd). Of er daadwerkelijk een proces-verbaal is opgemaakt wordt niet verteld. Mogelijk krijgt ,,het Heideveld,, als verpachter ook nog een sanctie opgelegd.
Het meest waarschijnlijke scenario is dat de actie nadien alsnog worden gelegaliseerd daar is de gemeente immers toe verplicht.
Ook wordt de betreffende eigenaar erop gewezen de betreffende houtwallen beter te onderhouden.
Laten we het beste er maar van hopen.
Tiny Houses Eesveen:
In 2023 kregen we het verzoek van verontruste inwoners van Eesveen aangaande het plaatsen van zg. tiny houses op een perceel aan de Braamweg.
Een dergelijk verzoek was ook al eens eerder bij ons binnen gekomen maar toen door ons als niet direct schadelijk voor de natuur en het milieu beoordeeld.
Ook nu blijven we bij ons standpunt en wijzen hen op verdere juridische mogelijkheden die men als buurtbewoners altijd nog heeft.
Duurzaamheid gemeente Steenwijkerland
Op 6 december 2023 vond er een bijzonder verhelderend gesprek plaats met twee betrokken mensen van de gemeente Steenwijkerland. De onderwerpen zoals bermbeheer, natuur inclusief bouwen, waterbeheer kregen allen de aandacht.
Waterzuring planten.
Op donderdag 11 mei en 25 mei hebben we weer samen met de insectenwerkgroep waterzuringen geplant bij Kraakstel en herplant bij de uitgebaggerde zijsloot van de Tweede Bokvaart bij de schuur
van Fedde Kuut. Als beloning werden we getrakteerd op een excursie op 6 juli en gaven we Jeroen Bredenbeek een afscheidskado voor zijn aanstaande pensioen.
Overig:
- Henk bezocht de masterclass recreatie en verstoring vogels in N2000 gebieden dit naar aanleiding van een rapport van Krijsman en v.d. Winden met nieuwe inzichten hierover.
- Anneke en Ger dineerden en leerden over de nieuwe omgevingswet.
- Anneke update de website.
- Ger scande al de relevante mails in voor het archief.
- We vergaderden drie keer fysiek.
- Rolf hield de ontwikkelingen die er zijn op het gebied van windmolens in de gemeente Steenwijkerland in de gaten.
Henk Plat
Oldemarkt
Ondanks enkele toezeggingen en pogingen van onze zijde is het niet gelukt het platform uit te breiden.
Wij begrijpen dat het in het openbaar opkomen, en hoewel altijd met de wet aan onze kant, niet bij iedere "natuurbeschermers" past. Echter, het is wel zo dat natuurbescherming clubs (ook I.V.N. en KNNV) veelal in hun statuten het beschermen van de natuur als een van hun doelen hebben beschreven. Vaak is het beschermen van de natuur (later ook het milieu) de reden geweest om deze verenigingen op te richten.
Uiteraard kan dat ook bereikt door educatie, voorlichting,monitoring, lezingen e.d.
Daadwerkelijk en serieuze bescherming van natuur en milieu in onze directe leefomgeving blijft helaas maar al te nodig, getuige de diverse ontwikkelingen. Ook als club/vereniging hierdoor beter zichtbaar worden kan prima, niet voor niks was dit één van de uitkomsten van de mini enquête op de jaarvergadering 2022 van het IVN NWO.
Dus nogmaals een beroep aan een ieder om verantwoordelijkheid te nemen, en dat doe ik met een slogan uit Mens en Natuur. Wij willen niet het orkestje zijn dat maar blijft roepen hoe mooi de natuur is terwijl die om ons heen verdwijnt.
Gelukkig hebben zich wel een drietal personen aangemeld die nadrukkelijk met ons meedenken en ons met raad en daad ondersteunen maar daarbij liever buiten beeld blijven, dat kan ook als u dat beter past.
Als geinig voorbeeld en ter illustratie dat er bijna geen natuurbeschermers meer zijn die in het openbaar gezien willen worden het volgende waar gebeurde!
Tijdens het mini symposium "Ongezouten", mede georganiseerd door de Stichting Weerribben-Wieden (zie verder bij overig) werd er de vraag gesteld: wie voelt zich in de eerste plaats natuurbeschermer? Onder de vele aanwezigen ook boswachters, gebiedsmanagers, ecologen, waterschappers, rietsnijders en zelfs een gedeputeerde. Slechts drie personen gaven dit als eerste prioriteit aan. Het zal u niet verbazen dat deze drie allen platformleden waren.
Algemeen en standpunten:
Het was voor ons een druk jaar. Telkens worden we weer verrast met het gemak waarmee overheden en soms ook terreinbeheerders met de N2000 in onze gemeente omgaan.
Ook de gemeente Steenwijkerland is nog altijd bewust bezig de wetten te omzeilen, dit door maar nooit een fatsoenlijk omgevingsplan te produceren.
Eindelijk, het zal u zeker niet ontgaan zijn, is ook de problematiek en de daarbij behorende discussie over uitstoot van stikstof gemeengoed geworden in de gemeente Steenwijkerland. Eerlijkheidshalve moeten we zeggen dat wij door gebrek aan kennis en capaciteit hier geen actieve rol in hebben gespeeld .
Wel is het zo dat het NMPS al vanaf de oprichting, waar mogelijk pleit, voor extensivering van landbouw rond onze N2000 gebieden, ook hebben wij daarbij altijd aangegeven dat de PAS niet de beoogde oplossing van het probleem zou zijn.
Misschien wordt ook te gemakkelijk vergeten dat het juist de vertegenwoordigers van de landbouw waren die destijds, in afwachting van de definitieve vaststelling van de PAS, de lopende gebiedsprocessen gefrustreerd en daarmee ernstig vertraagd hebben. Denk hierbij aan ruilverkavelingen, waterpeilen en nieuwe natuur. Het herstel had dus al een stuk eerder kunnen beginnen in de N2000 gebieden.
Na jarenlang gesteggel en met de komst van de PAS heeft de provincie Overijssel onder de noemer "Samen werkt beter" deze gebiedsprocessen weten vlot te trekken. Helaas is momenteel elke vorm van samenwerking verdwenen.
Stikstofmaatregelen en een landbouwakkoord worden weer vooruit geschoven (zeker tot ver na de Prov. statenverkiezingen), en dat belooft gezien de peilingen, niet veel goeds!
Het NMPS vindt het jammer dat in de stikstofdiscussie elke nuance ontbreekt, waar het in feite om gaat is uiteraard veel meer dan het al dan niet onder dwang verminderen van de ammoniak uitstoot en stikstofoxides. Ook ons eigen leefmilieu, waartoe ook het platteland van onze gemeente behoort, is de laatste drie decennia ook voor een groot deel veranderd in troosteloze graslandsteppes waar de meeste biodiversiteit is verdwenen. Wat rest als oases voor zeldzame natuur zijn de N2000 gebieden.
Het NMPS blijft daarom pleiten om alle negatieve invloeden van buitenaf op de deze gebieden in elke vorm te beperken.
N.a.v. 2021/2022
Cabins:
De afwikkeling van de illegaal geplaatste cabin door SBB in het Diepe Wiede bij Wetering is keurig afgerond, ook de bij het kantoor van SBB afgebouwde tweede cabiner heeft kennelijk een andere bestemming kunnen vinden. (Voor uw geheugen: de rechter zette in April 2021 een streep door de verleende vergunning.)
Laten we hopen dat dergelijke fratsen door de vergunningverlener en terreinbeheerder nu voor eens en altijd achterwege blijven.
Waterstaete Ossenzijl:
De angst die wij vorig jaar uitspraken is helaas bewaarheid. De gemeente Steenwijkerland (college) heeft zonder verdere inspraak gemeend een ontheffing te kunnen verlenen voor een vaarvergunning voor de gehele vloot van het park. Wel met een ingebouwde afspraak dat deze boten binnen zes jaar moeten zijn omgebouwd naar elektrisch aangedreven. De overlast voor omwonenden en de schade aan het milieu en de natuur worden niet genoemd. Het NMPS en veel anderen dienden een bezwaar in en vragen eveneens om handhaving. Wij worden notabene in deze zaak niet ontvankelijk verklaard. Alle bezwaarmakers zijn inmiddels gehoord, en wat schetst onze verbazing? Het advies van de commissie aan het college is, alle bezwaren ongegrond verklaren en de vergunning in stand houden. Wij worden wederom niet ontvankelijk verklaard.
Hier laten wij het uiteraard niet bij!
Lichtmasten bij Ossenzijl:
In januari 2022 dienden wij een pro-forma bezwaarschrift in tegen een besluit van het college van de gemeente Steenwijkerland. Dit college wilde een vergunning verlenen voor het plaatsen van lichtmasten bij een paardenrijbak op een locatie pal aan de noordkant van de Weerribben.
Wij vroegen om details en stelden de vraag of er rekening was gehouden met de vliegroutes van de vleermuizen en de meervleermuis in het bijzonder.
Een antwoord van de gemeente bleef vooreerst uit, pas na aandringen en contact met de eigenaar kwam er voldoende informatie waaruit bleek dat onze zorg kon worden weggenomen, waarop we in goed overleg met deze eigenaar besloten het bezwaar in te trekken.
We gaan nog in overleg met de eigenaar over de beplanting rond deze paardenbak. Eind goed al goed!
Grote vuurvlinder:
In het voorjaar en aan het einde van de zomer kreeg de grote vuurvlinder ook weer onze speciale aandacht, daarover hebt u in het Koppel kunnen lezen.
Provinciaal Inpassing Plan(PIP) Noordmanen:
Wij dienden een zeer uitgebreide zienswijze in op dit voorontwerp, naar onze mening kan de inrichting veel efficiënter. Meer in samenhang met de omgeving en zonder de bepleite recreatieve voorzieningen. Al onze opmerkingen zijn ter kennisgeving aangenomen.
Vlak voor de feestdagen werd nog de mogelijkheid geboden om hierover te discussiëren met de provinciale staten leden.
Daar hebben we uiteraard gebruik van gemaakt:
Hier volgen een paar onderdelen van onze zienswijze die met de statenleden besproken zijn.
Zo komt er blauwgrasland en veenmosrietland. Daar is niets mis mee, maar in de PIP worden de
kenmerkende soorten voor dit gebied niet genoemd, zoals het Moerasviooltje (waardplant van de
Zilveren Maan) en de Tormentil (waardplant Aardbeivlinder). In de PIP staan in de tabel met
beschermde soorten de Zilveren Maan en de Aardbeivlinder vermeld. Echter voor deze vlinders
wordt niets gedaan, aangezien deze soorten niet zijn opgenomen in het N2000 beheerplan uit 2017.
Daarbij komt ook nog dat de blauwgraslanden geïnundeerd worden. De aardbeivlinder komt niet
meer voor in de Weerribben, maar nog wil in de Wieden. In de loop der tijd zijn er populaties van de
Zilveren Maan uit de Weerribben verdwenen en gaat de soort landelijk achteruit.
De in de PIP voorgestelde 1 tot 5 ha langs de Roomsloot is op dit moment geen waterriethabitat (en
wordt het ook niet zonder extra maatregelen), bovendien ontbreekt voldoende rust en breedte van
de rietzoom voor de Grote Karekiet. Simpelweg een aantal jaren niet maaien van het riet zal voor deze soort dan ook niet
het gewenste riet opleveren. Deze soort kan beter van uit de van oudsher bestaande broedlocatie
geholpen worden gewoon door rietpachters uit te ruilen/kopen. Wil men de plannen zoals die er
liggen voor de Roomsloot t.a.v. de Grote Karekiet dan moeten verbrandingsmotoren van boten van
recreanten verboden worden. Ook deze leveren extra stikstof (opdracht is om het stikstofgehalte
in de natuur te verminderen).
We hebben het met de aanwezige statenleden uitgebreid gehad over deze en andere onderwerpen.
De statenleden hebben aandachtig geluisterd en dit na afloop van de bijeenkomst met elkaar
besproken, een terugkoppeling is nog niet geweest.
Verlengen beheerplan N2000 Weerribben-Wieden:
In 2017 is het N2000 beheerplan voor Weerribben-Wieden vastgesteld, de duur van dit plan is zes jaar. Provincie/gedeputeerde staten als bevoegd gezag, mag onder voorwaarden gebruik maken van een verlenging van nog eens zes jaar. Van deze mogelijkheid werd zonder enige inspraak door het college gebruik gemaakt, hier hebben wij toch wel onze bedenkingen bij zoals: mag dit zonder inspraak, evaluatie, toetsing enz.
Is het beheerplan nog wel geschikt t.a.v. de schrikbarend toegenomen recreatievormen en aantallen toeristen.
Wij vragen naar de mogelijkheden van een addendum, immers de gestelde doelen worden bij lange na niet gehaald en evaluaties ontbreken, gegevens zijn ook niet beschikbaar (wel verplicht) bij verlenging volgens ons.
Het college ziet hier niets in, dus rest ons een bezwaar tegen het genomen besluit.
We zijn inmiddels gehoord door een onafhankelijke commissie, de commissie geeft als advies het besluit niet te herzien en in stand te laten.
Het College besluit hierop om niet te herroepen, dus rest ons niets anders dan de stap naar de rechter te maken.
We kregen juridische adviezen van Vogelbescherming Nederland en lijken sterk te staan.
De gang naar de rechter is inmiddels gemaakt en we bereiden de zaak voor in samenwerking met ecologen en juristen.
Krijgt dus vervolg in 2023.
Ontwikkeling Noord Poort Ossenzijl:
Vorig jaar spraken we onze zorgen uit over de ontwikkelingen aan de noordzijde van de Weerribben.
De gemeente Steenwijkerland en Staatsbosbeheer willen hier dolgraag een European Wetland Center.(E.W.C.)
Nu inmiddels plaatselijk belang Ossenzijl ook mee gaat denken zijn onze ergste zorgen voor even weggenomen.
Het standpunt van P.B. Ossenzijl laat niets aan duidelijkheid over. Geen E.W.C. zonder rondweg om Ossenzijl.
Wij zijn wel benieuwd hoe dit past in de natuurverbinding tussen Weerribben en Rottige Meenthe.
Overig activiteiten 2022:
Ongezouten.
Op 18 oktober bezochten we het mini symposium "Ongezouten" in Sintjansklooster, de bedoeling was mee te denken over ontwikkelingen rond de voormalige Zuiderzee, deze keer was onze regio aan de beurt.
Jos Bisschops (Natuurmonumenten) blikte vooruit op de toekomst van Nationaal Park Weerribben-Wieden. Dat gebeurde met een prachtige lezing. Gebeurde het maar zo als deze visionair het zag! Aansluitend gaf Bureau Overland toelichting op de landschapsbiografie die momenteel wordt opgesteld (zin of onzin) waarna de aanwezigen in een toekomstgesprek samen aan de slag gingen met actuele vragen. Zoals vaak met dit soort symposia, mooie woorden maar daden blijven dan achterwege.
Kleine windmolens.
We houden de vinger aan de pols bij de kleine windmolens in de gemeente Steenwijkerland, die in het buitengebied overal verschijnen.
Wij zijn zeker niet tegen deze vorm van energie-opwekking maar sommige locaties baren ons wel enige zorgen.
Acties 2023:
Een overleg met de Stichting Weerribben-Wieden en de gemeente Steenwijkerland staat op ons verlanglijstje.
Bestuur en secretariaat:
Er werd dit jaar weer gelukkig "gewoon" vergaderd maar het meeste gaat inmiddels via mail om kosten voor een ieder te beperken.
Voor de platformleden (de meesten al vanaf de oprichting) is de besteding van de vele honderden uren "voor de goede zaak zullen we maar zeggen” geen enkel punt. Omdat alles flink duurder is geworden en nieuwe platformleden op voorhand niet te ontmoedigen hebben we besloten om activiteiten voor het NMPS zoals de langere afstanden met de auto voor overleg, vergaderen, rechtszaken en lobbyen te vergoeden en ook een minimale tegemoetkoming voor administratie kosten per lid van € 25,-
Dat betekent wel dat binnen afzienbare tijd onze kas leeg zal zijn!
Wij zullen aankomend jaar dus een bijdrage willen ontvangen van zowel het I.V.N. en de K.N.N.V/ NWH.
We zullen hiervoor een verzoek doen toekomen aan de besturen. Anders zullen wij onze activiteiten moeten inperken of erger: staken!