ontstaan en doel
wie zijn we
nieuws
projecten
jaarverslagen
natuurinfo
weerribben en wieden
contact
links

Duurzaamheidsplan van de gemeente
Zie hiervoor
duurzaam Steenwijkerland
Fijn dat de gemeente zich wil inzetten voor een gezond ecosysteem
Toch hebben wij deze aanbevelingen aan de gemeente gestuurd:
- Heel belangrijk voor het ecosysteem is dat de stikstofdepositie omlaag moet. De gemeente moet dan geen bouwvergunningen verstrekken aan veehouderijen om verder te kunnen uitbreiden en meer stikstof te produceren. Als de gemeente het stikstofbeleid overlaat aan de provincie kan dit negatief uitpakken voor de natuur en de biodiversiteit. Help de boeren om een omslag te maken naar minder uitstoot in plaats van meer uitstoot van stikstof. U kunt de stikstofdepositie niet negeren en dit op de lange baan schuiven. Volgt u het nieuws soms niet of gelooft u de wetenschappelijke artikelen hierover niet?
- U wilt levende tuinen stimuleren. Dat is heel mooi. Helaas kunt u mensen niet dwingen om tegels te wippen. Misschien is het mogelijk om bij nieuwbouw in een gemeentelijke verordening vast te leggen welk percentage van een tuin bestraat mag worden.
- Egels zijn natuurlijke bestrijders van schadelijke beesten als rupsen, slakken en maden. Zij zorgen voor een natuurlijk evenwicht in uw tuin zonder het gebruik van insectenverdelgers. Het állerbelangrijkst wat je voor een egel kunt doen in de eigen tuin is een egelsnelweg aanleggen: een gat van 13x13 cm in jouw hek of schutting. De gemeente kan dit stimuleren.
- In de plannen kan ik niets terugvinden over het aanleggen van wadi’s. Dit biedt een extra oplossing voor droge en natte periodes en brengt meer biodiversiteit met zich mee. Wadi staat in Nederland voor Water Afvoer Drainage en Infiltratie, of waterafvoer door infiltratie. Het is een verdiept deel of ondiepe greppel, die zowel in droge als natte periodes voordelen heeft in de tuin of plantsoen. In natte periodes zorgt het ervoor dat het regenwater naar een specifieke plek kan in de tuin of plantsoen en er minder van in het riool terecht komt. In droge periodes vult het nog langere tijd het grondwaterpeil aan. Vanwege deze voordelen worden ze ook steeds vaker aangelegd in de openbare leefomgeving.
- Er zijn diverse roestplekken van vogels in de gemeente. Kunnen deze niet beschermd worden? De KNNV, IVN, SBB en Natuurmonumenten kunnen u deze wel meedelen. Zelf weten wij een plek in de gemeente waar de roestplekken van ransuilen in dezelfde straat al twee keer vernietigd zijn. Toch hebben de ransuilen nog een plek kunnen vinden in deze straat. Voor hoelang zal dat zijn? Voor de bomen waar ze in verblijven, is geen kapvergunning nodig. Kan de gemeente hierover geen afspraken maken met de bewoners. Het adres kunt u navragen bij ondergetekende of bij de vogelwerkgroep van het IVN.
- Voedselbossen dragen op een bijzondere manier bij aan biodiversiteit en zijn leuk en leerzaam voor iedereen.
- Beplantingen in de gemeente alleen van inheemse plantensoorten. Die hebben een functie in het ecosysteem. Exoten voegen weinig tot niets toe en kunnen zelfs kwalijke bijeffecten hebben en veel belangrijkere soorten verdringen. - Overschakelen van veeteelt naar plantaardige producten, alternatieve eiwitten: hoe wordt dat verwezenlijkt? Gaat de gemeente voorlichting geven?
- “Minimaal 20% van het voedsel in de gemeentelijke organisatie is regionaal geproduceerd of ingekocht (Deal Overijssel ‘Eten uit de regio’, ondertekend door Steenwijkerland).” Dat is nog maar heel weinig. En hoe kunnen alle burgers gestimuleerd worden lokale producten in te kopen?
- Vuurwerk: paniek onder dieren, smeerboel en kans op lichamelijk letsel. Een algeheel verbod van verkoop en afsteken is noodzakelijk, zeker in en rondom de natuurgebieden.
- 3.5 Biodiversiteit pagina 26 “De aanwezigheid van een gezond functionerend ecosysteem in de kernen van Steenwijkerland, met ruimte voor water en groen heeft veel positieve effecten. Het draagt bij aan geluidsisolatie, vermindering van luchtvervuiling, verbetering van de waterbergingscapaciteit, vastgoedwaarde stijging, bestuiven van gewassen, beperken van plaaginsecten, verminderen van hitte, koolstofbinding (CO2) en meer biodiversiteit. Ecologisch kwalitatief groen en water: Veel verschillende soorten en typen (inheems) groen in de stad zorgen voor een hogere soortenrijkdom.”
Dat mag dan mooi zijn, maar de intrinsieke waarde van planten en dieren telt ook mee. Verkeerde maaidata bijvoorbeeld kan zomaar een hele populatie vlinders uitroeien. Men wil het altijd “netjes” hebben, maar waar kunnen insecten overleven als alles één of enkele keren per jaar helemaal platgemaaid wordt? - Hoe staan we ervoor in Steenwijkerland? Pag. 28: “De laatste jaren is ingezet op het behouden en versterken van de insectenstand, door het invoeren van ecologisch beheer van bermen en graslanden”. Daar heb ik nog weinig van gezien. Er mankeerde nogal wat aan het beheer van bermen. Ook worden er regelmatig complete houtsingels gekapt. Die “blije berm” is maar een heel klein deel. Het zou mooi zijn als alle bermen blij worden. In de omgeving van Oldemarkt, Ossenzijl enz. is het helemaal fout.
- Is extensief maaibeheer mogelijk ? Extensief maaibeheer biedt alleen maar voordelen zelfs voor de gemeentekas. Extensief maaibeheer betekent dat het gras op het juiste tijdstip van het jaar gemaaid wordt. Er wordt rekening gehouden met de aanwezige plantensoorten en of ze al zaad gevormd hebben voor het volgende jaar. Met aangepast materiaal wordt bodemschade voorkomen en wordt het maaisel afgevoerd om ‘verrijking’ te voorkomen. Op termijn creëert dit mooie bloemrijke graslanden met een hoge biodiversiteit én een mooi uitzicht. Voordelen van extensief maaibeheer:  Meer biodiversiteit Er ontstaat op deze manier een grotere bloemenrijkdom zonder dat er zaadmengsels aangekocht hoeven te worden. Deze bloeiende soorten bieden een geschikt leefgebied voor allerlei dieren, waaronder veel verschillende insecten. Deze insecten trekken op hun beurt ook veel verschillende vogels aan.  Betere bescherming van de bodem  Extensief maaibeheer zorgt verder voor een betere bescherming van de bodem, oogt natuurlijker en is op diverse vlakken kostenefficiënter.”
- Vaak zie ik dat bij het maaien beide bermen tegelijkertijd worden gemaaid. Is het mogelijk om bij het bermbeheer eerst de ene kant en later in de tijd de andere kant te maaien ? Hierdoor is niet gelijk alles kaal en heeft de fauna nog een leefgebied tot haar beschikking.
- Is het mogelijk om bermen in te zaaien met bloemenmengsels die ieder jaar terugkomen. Het komt de biodiversiteit ten goede en het maakt het landschap aantrekkelijker voor mens en dier. Zo zijn er passende bloemenmengsels in de handel gemeente in met karakteristieke gebiedseigen flora en afgestemd op de lokale bodemeigenschappen.
Wij hopen dat u wat van onze aanbevelingen ter harte neemt en ten uitvoer gaat brengen.

Deze webstek wordt gemaakt door Anneke de Vries. Voor vragen, opmerkingen, suggesties enz.: anneke.dvrs@gmail.com